суббота, 25 августа 2012 г.

პურის და ხახვის როლი ეგვიპტეში



გაფუებული ცომისგან გამომცხვარ პურს, სწორედ ისეთს, როგოსაც ჩვენ დღეს მივირთმევთ, 5000წლის წინათ აცხობდნენ და მიცვალებულებს სამარებში ატანდნენ.
ეგვიპტელები პურს საკმაოდ დიდი რაიდენობით მიირთმევდნენ. მას აიშს ეძახდნენ. აიში წვრილად დაფულ ხორბალში ამოვლებული კვერია, მას ბალადიერსაც ეძახიან. სხვადასხვა შიგთავსით აცხობენ. მას შუაზე ტეხენ და საწებელში ავლებენ. პური აქ კოვზის ფუნქციასაც ასრულებს.

ეგვიპტელების თაყვანისცემის საგანი ხახვი იყო და არის კიდეც. ამ მცენარეს ღმერთებს სწირავდნენ, მისი აგებულება – ,,წრე წრეში“ გამოცანად მიაჩნდათ და მარადიულობის სიმბოლოდ თვლიდნენ. მას ფარაონებსაც ატანდნენ იმ ქვეყნდა. ხახვის ბოლქვები პირამიდის კედლებზეც არის გამოხატული. ეს მცენარე ცნობილი ეგვიპტური დატირების ტექსტებშიც არის მოხსენიებული. ამასთან ერთად, იგი ,მუმიებშიც მათ თვალებსა და ფეხებთან არის ნაპოვნი.
ფარაონ რამზე მეოთხეს თვალბუდეში ხახვის ბოლქვები აღნოუჩინეს. მათ მიაჩნდათ, რომ ხახვს მაგიური ძალა ჰქონდა, მიცვალებულს სულს შთაბერავდა, აგრეთვე ადამიანის ყოფის სიმწარესა და სიტკბოებასაც გამოხატავდა.

1 комментарий:

  1. პურს ძველი ეგვიპტელები იმისთვის აცხობდნენ რომ მიცვალებულებისთვის ჩაეტანებინათ სამარეში?

    ОтветитьУдалить