суббота, 25 августа 2012 г.

როგორ გაჩნდა ჰამბურგერი, ჰოთ-დოგი და...


ჰამბურგერი 1954 წელს გაჩნდა.... ამერიკაში ჩასული გერმანელი მოგზაურები სასადილოში თხოულობდნენ ჰამბურგულად  მომზადებულ საჭმელს. აქაც, აიღეს და გაჭრილ ფუნთუშაში ჩვეულებრივი კატლეტი ჩადეს, მერე კი გაამრავალფეროვნეს ათასნაირი საკმაზით.

1484წელს გამოიგონეს ჰოთ-დოგი, რომელიც ამერიკის კულინარიის ნაციონალურ სიმბოლოდ იქცა, მაგრამ თავად ამერიკა ამ დროს ჯერ კიდევ არ იყო აღოჩენილი. კოლუმბის წყალობით ევროპაში პომიდორი 1544 წელს, ხოლო კარტოფილი 1553წელს შემოვიდა.

1939 წელს ბრაზილიამ–ყავის მარცვლის უდიდესმა მწარმოებელმა, შვეიცარულ ფირმას ,,ნესტლე“ მიმართა, რომელის მაშინ ბაზაარზე რძის ფხვნილს უშვებდა, დახმარებოდა უამრავი ნედლეულის გადამუშავებაში. ასე გაჩნდა პირველი უნალექო ყავა ,,ნესტლე“










1906 წელს  ნიუ–იორკში, ჩიათ მოვაჭრე თომას სალივანმა რკინის კოლოფების   ეკონომიის მიზნით, მყიდველებს ჩაი აბრეშუმის ტომარაში ჩაუყარა. ტან არიგებდა–ტომსიკიანად მოეხარშათ. ასე ჩაეყარა საფუძველი ჩაის პაკეტებს,





 

 




პიცა და ღვეზელი ჯერ კიდევ პირველ საუკუნეში გამოიგონეს. მას ერთი საუკუნით ჩამორჩება იაპონური კულინარიის წარმომადგენელი სუშ, რომელიც ბრინჯითა და ზღვის პროდუქტებით მზადდება.

პიცა ,,მარგარიტა“ პირველად ნეაპოლში გამოაცხვეს 1888 წელს დედოფლისათვის. იქიდან მოყოლებული, კლასიკურ პიცას           ,,მარგარიტას“ ეძახიან.



 ვაფლი შედარებით გვიან, მეცამეტე საუკუნეში შეიქმნა, ბლინების გამოგონება მეთხუთმეტე საუკუნით თარიღდება.
1739წ. კრეკერები, 1756წელს-მაიონეზი, ოლო 1798წელს ლიმონათი დაამზადეს. 1834წელს შეიქმნა ,,სუპების მეფედ" წოდებული მარსელის თვეზის სუპი ,,ბუაიბედის" რეცეპტი. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий